woensdag 11 juni 2014

Neem tijd voor jezelf!

We lijken soms te zijn vergeten hoe enorm belangrijk het is om tijd voor onszelf te nemen. 

Daarmee bedoel ik niet op vakantie gaan, niet ons favoriete boek lezen, onze favoriete game spelen en zelfs niet ons amuseren met vrienden of uitslapen – hoewel al deze zaken natuurlijk wel wenselijk zijn.

Nee, wat ik bedoel is tijd nemen voor wat er zich in ons hoofd afspeelt, onze gedachten en gevoelens, onze angsten en verlangens, onze frustraties en tevredenheid. Een half uurtje is genoeg. Tijd voor introspectie!

Eens even onze gedachten de vrije loop laten gaan, los van de haast, stress en druk die het leven zo vaak op onze schouders legt. Heel even is er niets dat we moeten doen, niets dat we niet mogen denken of voelen, nergens waar we heen moeten. Enkel dit moment. En het verloop van onze gedachten en gevoelens. 

Zo komt er plaats voor dromen en verlangens die we onder druk niet meer durven koesteren, zo komen emoties en frustraties aan het woord die we anders monddood maken, mischien uit schaamte of angst voor de gevolgen.

Dergelijke adempauzes kunnen ons helpen onszelf beter te begrijpen, onze doelen en aspiraties scherp te stellen, lastige ervaringen verwerken, bij te leren over hoe we ons best gedragen in de toekomst, onze kalmte te hervinden, … de lijst is eindeloos. 

Mijn ervaring leert me dat tijd nemen voor jezelf vooral belangrijk is op die momenten dat we niet geneigd zijn dit te doen: telkens we het gevoel hebben dat we achter zitten, dat we geen tijd te verliezen hebben en onder grote druk staan. Bijvoorbeeld examenperiodes of het naderen van een grote deadline.
Door tijd te nemen worden stressvolle periodes draaglijker en functioneren we efficiënter.

Geen opmerkingen: